Berita

Pria Keturunan Jawa Datuk Ahmad Zahid Hamidi Terpilih Jadi Presiden UMNO

Bangfauzi.com – Anggota parlemen dari daerah pemilihan Bagan Datuk Malaysia, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, secara sah terpilih sebagai Presiden UMNO dalam pemilihan di Kuala Lumpur, Sabtu (30/6) malam.

Sebelumnya, ia menjabat sebagai pimpinan sementara UMNO, partai politik yang lama menguasai Malaysia sebelum tumbang pada pemilu lalu.

Pria asli Jawa asal Yogyakarta itu berhasil memperoleh 93 suara pada pemilihan yang berlangsung pukul 21.23 malam dan mengalahkan dua pesaingnya.

Pada pemilihan Presiden UMNO tersebut, veteran UMNO Tengku Razaleigh Hamzah meraih 23 suara sementara Khairy Jamaluddin, yang juga mantan Ketua Pemuda UMNO, mendapat 51 suara dan Annuar Haji Musa sebanyak 55 suara.

Mohamad Haji Hasan tampil sebagai Wakil Presiden UMNO setelah meraih 75 suara. Dengan hasil pemilihan tersebut, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menjadi Presiden UMNO yang ketujuh.

Ahmad Zahid Hamidi dalam salah satu janjinya akan mempertahankan apa yang termaktub dalam Perlembagaan Malaysia, yang meliputi Agama Islam sebagai agama Persekutuan, Institusi Beraja dan Melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri antara Sabah dan Sarawak.

Ia bertekad menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. Zahid juga akan menempatkan UMNO agar terus sejalan mengikuti perkembangan politik tanah air.

Segala kelemahan akan diperbaiki agar UMNO bangkit lagi menjadi partai utama yang diminati rakyat. UMNO akan menjadi juru bicara, membela dan memperjuangkan kepentingan anggota, orang Melayu dan bumiputera serta rakyat keseluruhan.

Seperti yang dikutip dari Wikipedia Ahmad Zahid Hamidi adalah politisi Malaysia yang merupakan putra dari Raden Hamidi Abdul Fatah dan Tuminah Abdul Jalil, yang sama-sama keturunan Jawa. Orang tua Raden Hamidi adalah pendatang asal Wates, Kulon Progo yang tiba di Semenanjung Malaya pada tahun 1932, sedangkan Tuminah berasal dari Ponorogo. Wali kota Yogyakarta, Haryadi Suyuti, adalah sepupu 2 kali Ahmad Zahid Hamidi dari pihak ayah.

Ahmad Zahid Hamidi menikah dengan Datin Hamida Khamis dan dianugerahi 2 puteri (Nurul Hidayah dan Nurul Azwani) 3 putra (Ahmad Khairul Hafiz, Ahmad Syafiq Hazieq, dan Ahmad Asyraf Arief). Nurul Hidayah adalah pembawa acara Inspirasi Ramadhan di RTM.

Ahmad Zahid bin Hamidi sekarang menjabat sebagai ketua oposisi setelah sebelumnya menjabat sebagai menteri dalam negeri, wakil perdana menteri, dan Menteri Pertahanan Malaysia

To Top